Sadece Müslümanların değil, pek çok farklı inanca sahip insanın da Türkiye’de görmek için can attığı onlarca cami bulunuyor. Eğer sizler de bu camileri tanımak, gezip görmek isterseniz, derlediğimiz 8 camiden oluşan bu listeye mutlaka göz atmalısınız.
Selimiye Camii, Edirne
2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Selimiye Camii, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından 2. Selim adına yapılmış oldukça değerli bir başyapıt. Mimar Sinan’ın ‘’ustalık eserim’’ diyerek 90 yaşında tasarladığı cami 4 minareli büyüleyici kubbe desenleri ile bugün en çok turist çeken noktalardan sadece bir tanesi. 31.5 metrelik kubbesi ise hala sırrı çözülemeyen bir olay. Çünkü bu kubbeyi taşıyan ne kolon ne de başka bir şey var. Nasıl inşa edildi, nasıl o şekilde durabiliyor tam anlamı ile bir sır.
Ulu Camii, Bursa
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan bu camii 1395-1399 yılları arasında Yıldırım Beyazıd tarafından inşa ettirilmiş. 20 adet kubbesi, 605 yıllık minberi ve kubbe süslemeleri ile oldukça ilgi gören cami 619 yıldır hem ibadet amaçlı hem de ziyaret amaçlı en çok uğranan dini yerlerden biri. Göz kamaştırıcı güzelliğini anlatmanın kelimelerle yeterli olmadığı bu gösterişli camiyi mutlaka yakından incelemelisiniz.
Süleymaniye Camii, İstanbul
Süleymaniye’nin etrafında hamam, medrese, hastane, kütüphane ve aşevi gibi yapılar da var. 1550-1570 yılları arasında inşa edilmiş olan 4 minareli camiinin yapımını ünlü Mimar Sinan üstlenmiş ve özellikle de akustiği için çok uğraştığına dair söylentiler var. Kubbe üzerine içi boş küpler yerleştiren Sinan, örümcek ağlarından korunmak için de farklı yerlere devekuşu yumurtası koydurtuyor. Hat sanatına dair çok nadide işlemeleri gözlemleyebileceğiniz caminin yan tarafında Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın türbeleri de bulunuyor.
Ulu Camii, Diyarbakır
Heybetli görüntüsü ile gelenleri büyüleyen bu cami, 639 yılında inşa edilen en eski yapılardan sadece biri. 1091 yılında yapılan onarım işlemlerinden sonra günümüzdeki halini alan bu önemli caminin 3 farklı girişi mevcut. Dikdörtgen şeklinde bir avlusu olan yerde 2 cami (Hanefiler ve Şafiler), 2 medrese (Zinciriye ve Mesudiye), doğu batı minaresi ve abdesthane bulunuyor.
Eyüp Sultan Camii, İstanbul
Haliç kıyısında bulunan caminin çeşmesinden akan su kutsal sayılıyor ve avlusunda asırlık bir çınar ağacı var. 1458 yılında yapılan cami depremde hasar alınca 1798-1800 yılları arasında yeniden inşa edilmiş. Minare ve temeline dokunmadan yeniden inşa edilen cami ayrıca bir türbeye de ev sahipliği yapıyor. Türbenin bu denli ünlenmesinin sebebiyse zamanında padişah kılıç kuşanma törenlerinin burada yapılmış olması.
Divriği Ulu Camii, Sivas
1228 yılında yapılan bu cami, Anadolu Selçuklularının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren ilk eseri oluyor. 15 yıl süren inşası ve yanında bulunan Darüşşifa ile ilgi çeken bu yer, abanoz ağacından yapılan minberi ile de ön plana çıkıyor. Yaklaşık 12-13 yılda işlenip bitirilen minber gerçekten görülmeye değer bir şaheser. Asimetrik imgeler ile süslenen duvarları ve 4 girişi bulunan caminin en çok beğenilen kısmı ise ‘’Cennet Kapısı’’ diye adlandırılan devasa yapı.
Sultanahmet Camii, İstanbul
İstanbul denince akıllara ilk gelen tarihi yapı Sultan Ahmet oluyor. Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu önemli yer, 17. yüzyılda inşa edilmiş. Yabancıların burayı ‘’Blue Mosque’’ diye adlandırmasının esas sebebi caminin duvarında kullanılan çini ve kalem işlemelerin mavi tonlarında olması ve içeriye dolan güneş ışığı ile mavimsi aydınlatma oluşmasından dolayı. Türkiye’de 6 minaresi olan tek cami olma özelliğini taşıyan Sultanahmet Camii, 21.043 adet çini kullanılarak dekore edilmiş bir başyapıt adeta.
Hisar Camii, İzmir
1597 yılında yapılan Hisar Camii, İzmir’in Konak ilçesinde konumlanıyor. Kesme taşlar kullanılarak yapılan bu önemli yapı, ismini önceden burada bulunan Hisar Kalesi’nden almış. Avlusu camiye oranla daha küçük fakat 18-19. yüzyıllarının dekorasyonu ile tam anlamı ile göz kamaştırıcı bir cami. Kızlarağası Hanı’nın yakınında bulunan cami turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. İzmir’in en büyük camisi olan Hisar, sedef kakmalı ahşap minberi ile de dikkat çekiyor.