Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenmek İçin Tavsiyeler

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenmek İçin Tavsiyeler

Bir gün geldi ve artık kendinize bakmaya karar verdiniz. Çoğunluk gibi bir spor salonu bulmakla işe başladınız ya da buna zamanım yok diyerek sadece "yediklerime dikkat etmekle işe başlamalıyım" dediniz. İlk adımınız için tebriği hak ettiniz ama bu karardan daha çok dikkat edilmesi gereken bir konu var o da istikrarlı bir şekilde hedeflerinize emin adımlarla ilerleyebilmek. Bu yolda sizi en çok zorlayacak durum, sahip olduğunuz rutinin bozulması olacak. Özellikle sık seyahat edenler ya da tatil planı yapanlar için sağlıklı beslenme ve diyet yapmak konuları oldukça hassas ama moral bozmaya da gerek yok. Sadece birkaç ufak detaya dikkat edilirse evinizden uzaktayken de sağlıklı ve formda kalmanızı sağlamaya yetebilir. İşte size yol gösterecek birkaç ipucu:

  • Kahvaltıyı hiçbir zaman atlamayın

Yolculuk saatiniz çok erken bile olsa bu öğünden kesinlikle vazgeçmeyin. Sağlıklı bir kahvaltı sizi hem güne daha enerjik başlamanızı sağlar hem de gün içinde fazla kalori tüketme riskini ortadan kaldırır. Size enerji verecek ve tok tutacak bir kahvaltı için yumurta (omlet ya da menemen), tahıllı ekmek, beyaz peynir, zeytin tercih etmelisiniz.  Bunun yanında taze sebzelerden hazırladığınız bir söğüş tabağı, kusursuz bir başlangıç için ideal olabilir.

  • İleriye yönelik beslenme planları yapın

Gittiğiniz yerde ne yenir ne içilir bilmiyor olabilirsiniz. Ya da istediğiniz yiyeceklere ulaşmak için ufak bir araştırma yapma zorunluluğunuz da ihtimaller dahilinde. Bu durumda sorun yaşamamak için kolay bozulmayacak ve çok yer kaplamayacak bazı yiyecekleri yanınızda taşımanızı öneriyoruz. Kurutulmuş et, fındık, siyah çikolata ve fıstık ezmesi bu konuda size fazlasıyla yardımcı olabilir ve en önemlisi de zaman kazandırır.

  • Seyahat esnasında yediklerinize dikkat edin!

Hazırlıklarınızı tamamladınız ve artık yola çıkmaya hazırsınız. Bu konuda da size yardımcı olacak birkaç tavsiyemiz var! Öncelikle seyahat süresine göre bazı şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer kısa süreli bir yolculuk yapıyorsanız herhangi bir şey yemenize gerek yok. Öncesinde yaptığınız sağlıklı bir öğün size fazlasıyla yetecektir. Olur da açlık hissederseniz, yanınıza her ihtimale karşı aldığınız fındık ya da badem, bu isteğinizi bastırmaya yeterli olur. İlk duyduğunuzda zor gelebilir ama 6 saat ve daha uzun seyahatlerinizde hiçbir şey yememenizi tavsiye ediyoruz. Zaten uzun yolculuk sırasında vücudunuz yorgun düşeceğinden dolayı bir de sindirimle yorulmaması için sadece su ve sınırlı miktarda kafein tüketmek, midenizi rahatlatır. İlk günden son ana kadar su, sizin için hayati önem taşıyor. Dehidrasyonu, yani su kaybını engellemenin, ilk göreviniz olduğunu unutmayın.  Özellikle uzun uçuşlarda yaşanan cilt kuruluğundan da bu sayede kurtulma şansınız var. Ayrıca yine uzun süreli yolculuklarınızda hareketsiz kalma nedeniyle el ve ayaklarda şişme ve ödem tehlikesi bulunuyor. Bunun engellenmesi için de başrolde ceviz ve badem olduğunu hatırlatalım.

  • Konaklama süresince hangi besinler tüketilmeli?

Daha önce gitmediğiniz bir yerdeyseniz, soluğu hemen ilk gördüğünüz restoranda almayın. Günümüzde fazlasıyla gelişmiş olan sosyal medya ya da restoran bilgileri veren uygulamalar, size bu konuda sınırsız seçenek sunarak yardımcı olacaktır. Bu tür uygulamaları kullanmaktan çekinmeyin. Ağır öğünlerin önüne geçmek için de 2-3 saatte bir ara öğün yapmayı unutmayın. Taze meyve ve kuruyemiş hem ana öğünde sofraya çok aç oturmanızı engelleyecek hem de gün boyu enerjik olmanızı sağlayacak.

Son olarak sağlıklı akşam yemekleri için birkaç öneri:

  • Çok yağlı olmayan çorba (1 kase)
  • Izgara balık yanında salata
  • Izgara tavuk göğsü, haşlanmış sebze ve yoğurt
  • Eğer istediğiniz gibi bir restoran bulamazsanız, tam tahıllı ekmeğe protein ve sebze içeren bir sandviç, akşam yemeğiniz olabilir.

Yemek dışında dikkat etmeniz gereken konular:

  • Tam tahıllı olmayan beyaz ekmeklerden uzak durun
  • Alkolden uzak durun. Eğer bir iş yemeğindeyseniz 2 kadehi geçmemeye çalışın
  • Uykunuza dikkat edin. Yapılan araştırmalarda geç saate kadar oturan insanların yüksek kalorili yemeklere yöneldiği belirlenmiştir.
  • Eğer akşam yemeğini planladığınızdan da fazla kaçırdıysanız, ertesi gün tempolu bir yürüyüşle bir önceki günü telafi edebilirsiniz.

 

= En güzel yemekleri yerinde tadmak için Gurme Turları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Etiketler: sağlıklı beslenme,seyahat günlükleri,
Kasım 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.