Polonya’nın Hafızalara Kazınacak 5 Lezzeti

Polonya’nın Hafızalara Kazınacak 5 Lezzeti

Birbirinden farklı yemek kültürleriyle insanların ilgisini çekmeyi başarabilen ülkeler arasında bulunan Polonya Rönesans döneminden kalan saray mutfağı başta olmak üzere Alman, Yahudi, Macar ve Rus kültürlerinden de fazlasıyla etkilenerek oldukça zengin bir mutfak elde edebilmiş. Patates ve lahananın farklı bir yeri olan bu mutfağı keşfetmek isteyenlerdenseniz; başkent Varşova’da neyi nerede denemeniz gerektiğini detaylı ele aldığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

Bigos

1385’li yıllarda Polonya Kralı Wladyslaw Jagiello’nun av arkadaşlarına verdiği ziyaret için hazırlattığı ve o günden sonra önemli sayılan yemeklerden biri olduğu söylenen yemek, farklı kırmızı etlerin karıştırılmasıyla yapılıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu yemeği, yaz aylarında da yemek isteyen Polonyalılar mutlaka kıştan yaza hazırlık olarak et donduruyor. İnce kıyılmış lahana, kırmızı et, sosis, mantar, zeytin, soğan, defneyaprağı ve bir kadeh kırmızı şarap kullanılarak yapılan yemeği tatmak için Varşova’da bulunan Zascianek isimli yerel lezzetlerin sunulduğu restorana gidebilirsiniz. Poznanska caddesindeki restoranda farklı yerel lezzetleri de denenebilir. Yanına da ülkenin meşhur biralarından herhangi birini veya kırmızı şarabı tercih edebilirsiniz. Akşam eğlencesinde de alkol almaya devam edecekseniz su gibi tüketilen votkalarından biri olan Gdansk Goldwasser’i tercih etmelisiniz.

Polish Pierogi

Yine oldukça meşhur yemeklerden biri olan Pierogi, Türk mutfağında yer alan mantıya benzeyen görüntüsüyle ilgi çeken yemeklerden biri. Hemen hemen her öğünde karşınıza çıkabilen bu lezzet, bazen baharatlı bazen de tatlı olarak yapılabiliyor. Oldukça sevilen bu lezzeti hemen hemen yer yerde tadabilirsiniz ancak en çok tercih edilen yerlerden biri olan Polska Rozana isimli restorana gitmenizi önerebiliriz. Fiyatları biraz yüksek olan mekân, şık tasarımı ve her yere serpiştirilmiş birbirinden güzel çiçekleriyle de oldukça ilgi çeken yerlerden biri. Chocimska 7 caddesinde bulunan, dışardan bakıldığında büyük bir ev görüntüsü olan yer, ahşap süslemeleriyle inanılmaz ilgi görüyor. Et yemekleri de fazlasıyla lezzetli, üstelik birbirinden şahane tatlıları da yemek sonrasında tatma şansınız var.

Barszcz

Okunuşu barşç olan ve en çok tüketilen bu çorba çeşidi, pancar çorbasına benzer bir lezzette olup haşlanmış yumurta ile beraber tüketiliyor. Pancar ve elmayı mikserden geçirdikten sonra elde ettikleri bu karışımı, karıştırarak iyice kaynatıyorlar. Pişen karışımını süzerek posasından ayırdıktan sonra içerisine gerekli baharatları ekleyerek biraz daha kaynatıyorlar. Yapımı biraz zahmetli olan çorbaya son aşamada haşlanmış yumurta eklenip servis ediliyor. Bu şahane çorba ve diğer lezzetli çorbaları tatmak için Widok 8 caddesindeki Stara Kamienica restoranına mutlaka uğrayın. Hem fiyatları oldukça uygun hem de ortam fazlasıyla şık.

Golabki

Polonya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan lahana ile yapılan bu yemek, Türk mutfağında yer alan lahana sarmasına oldukça benziyor. Yapım aşaması olarak da hemen hemen aynı olan yemek için kırmızı dana eti ve pirinçten hazırlanan harç, haşlanan lahana yapraklarına sarılıyor. Pişirilme aşamasında domates salçası sulandırarak kullanılıyor. Hem sunum hem de lezzet olarak Türk damak tadına fazlasıyla yakın olan Golabki yemeğini tatmak için yerel lezzet sunan restoranlar tercih edilmeli. Öğle yemeği için fazlasıyla ideal olan Golabki’yi tatmak için Nowy Swiat 44 caddesindeki Specjaly Regionalne restoranına mutlaka uğrayın. Oldukça hijyenik ortamı ve kaliteli çalışanlarıyla oldukça seveceğiniz mekanın fiyatları da gayet ideal. Bu yemek aynı zamanda her mekanda farklı sunumlarla karşınıza çıkabilir.

Paczki

Hamur işi tatlıların çok sevildiği ülkede sıklıkla tüketilen bu lezzet aslında şerbetli bir tatlı olup, hafif atıştırmalık tatlılara oranla biraz daha ağır. Genellikle donat şeklinde yapılan fakat farklı şekillerine de rastlayacağınız Paczki, içine farklı marmelatlar eklenen oldukça hoş bir lezzet. Ayaküstü atıştırabileceğiniz gibi yanına soğuk veya sıcak bir şeyler söyleyerek de tüketebilirsiniz. Bu tatlı ve diğer lezzetli tatları görmek için Freta 8 caddesinde bulunan To Lubie isimli kafeye gitmelisiniz. Değişik kurabiye, pasta, içecek çeşitlerini aynı anda bulabileceğiniz yer, oldukça tercih edilen mekanlardan sadece bir tanesi. Şirin ve samimi ortam arayanların kesinlikle uğraması gereken kafede fiyatlarda gayet uygun.

Etiketler: polonya yemekleri,varşova yemekleri
Kasım 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.