Yöresel yemekleri ve ılıman iklimi ile Mersin, her sabah açılan taze yufkası ile sabahları kahvaltısından tutup, akşamları tantunisi ile bizi bizden alıyor. Son zamanlarda ülkemizin her şehrinde en az bir tane dükkanı olan meşhur Mersin tantunisi, hem gözünüzü hem gönlünüzü doyuracak. Mersin yöresel yemekleri arasında bir tek tantuni mi var ? Tabii ki hayır. Daha bir çok ağzınızı şenlendirecek yemeği olan Mersin’in mutfağına bayılacaksınız. Gittiğinizde mutlaka turistik bölgelerini gezerken yada orada konaklarken sabah kahvaltısını yöreye has Bazlaması ile yemeniz tavsiye edilir.
Mersin Mutfağı
Meşhur yemekleri arasında en popülerinden başlayarak sıralama yaptık. İçinde ateşle ısıtılmamış salata çeşitlerinden, yörenin hayvancılığıyla elde edilen et çeşitlerine kadar hepsi vardır.
1. Olmazsa Olmaz: Tantuni
İster yoğurtlu ister yoğurtsuz, Mersin’in her ilçesinde bulabileceğiniz tantuni dürüm ve ekmek içinde yapılmaktadır. Zamanla çok sevilmesiyle beraber her şehirde Franchising ürünü olmuştur. Hatta İstanbul’daki meşhur bir ağabeyimizin sözü ile “Tantuni ayran, gerisi yalan.” demesi ile sosyal medya’da popülerliği artmıştır. İçinde isteğe göre soğan, maydanoz, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor.
2. Yuvarlak Yuvarlak: Topalak
Bulgurla yapılmış yuvarlak topları hüpleterek yemek insana keyif veriyor. İçinde et, bulgur ve baharatların bulunduğu Topalak çorbası Mersin mutfağına renk katan bir diğer yemektir. Mersin’de Bulgur ile yapılan yemeklerden en çok tüketilen yemeği Topalak’dır.
3. Gölevez
İlginç görünümlü bir sebzedir. Hem içinin beyaz olması ile turp familyasından, hemde dışı pancara benzemektedir. Şehrin tarım faaliyeti gösteren köylerinden özenle toplanılıp kabukları soyulup bir güzel yıkanır ve zeytinyağı eşliğinde salatası yapılıp yenilir. Yöreye has bir sebze olduğu için her yerde bulunmaz. Bazıları hem kızartmasını yapar, hemde kuru baklagiller ile yapılan yemek çeşitlerine katılır.
4. Arabaşı Çorbası
Sadece Mersin ilinde değil Kırşehir ve ona yakın illerde’de yöresel yemek olarak kabul edilir. Arabaşı çorbası birden fazla ilin mutfağında olsa’da hepsinde farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Mezitli ilçesinde yer alan Özlem çorbacı ise Arabaşı’nı içebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Pişirilen tavuk ve salçanın birleşiminden oluşan güzellik hem faydalı hemde lezzetli.
5. Kerebiç Tatlısı
Mersin’de sadece bu tatlıyı yemeniz için bir çok tatlıcı dükkanı vardır. Kerebiççi Oğuz ve Kerebiççi Hayri Ustanın mekanı başlıca Kerebiç tatlısını yemek için akla gelmektedir. Yerli halkın çok sevdiği bu tatlı türü, hamur değil Çöven adı verilen ağaç kökü kullanılarak yapılmaktadır. İçi ve dışı Antep fıstığı tozları ile bezenmiş, Kerebiçin altı ise dondurma yada kaymakla kaplanmıştır.
6. Palıza
Üzüm ile yapılan şahane ve neredeyse sağlığa faydalı olacak bu tatlıyı’da es geçmeyin. Pestil gibi yapılıp içine kaynatılmış ceviz ve fındık taneleri eklenen ve bu pestilin börek gibi sarılmış biçimde kapatılmasıdır Palıza. Halk arasında aile evlerinde adı Palıza olsa’da üçgen şeklinde yapılıp restoranlarda Nuska olarak görebilirsiniz.
7. Cezerye
Mersinli bir ustanın adı ile ünlenen tatlı türü Cezerye, Halil Ustanın mekanında yenmelidir. Tatmak istiyorsanız adı birlikte ünlendiği Dondurmacı Halil Ustanın dükkanında tatmalısınız. Halil Usta bu işe başlamadan önce fabrikada çalışan bir helva imalatçısı imiş, ardından sadece bir çalışan olduğunu fark ettiği dönemlerde kendisini istediği şeyleri yapmaya adayan ve sokaklarda dondurma satan Halil Usta zamanla cezerye’de yapmış. Yaptığı her ürün çok güzel bir lezzete sahip olduğu için Mersin sokaklarında ünlenmiş ve yöresel yemekler arasına katılmasına yardımcı olmuştur.
8. Patlıcan Gömmesi (Babukannuş)
Tarsus ilçesinde çokça yapılan Babukannuş, her yerde aslında “Babagannuş” olsa’da Mersin’de adı biraz daha farklıdır. Patlıcanların üstünü kaplayıp soğan ve baharatlarla fırına atıldığı yada ağır ağır pişmesi için köze atıldığı yemek türüdür.