Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin’de Gezilecek Yerler

Sokaklarını adımladığınızda kendinizi 1001 gece masallarının içerisinde hissedeceğiniz büyülü bir şehir Mardin. Bu şehirde taş adeta canlı, hatta konuşuyor bile sizinle. Taş evler, taş sokaklar asırlardır konuklarını sıcak ve sevecen bir çehre ile karşılıyor. Taşlardaki işlemeler kimi zaman hiç duyulmamış bir şiirden mistik dizeler okuyor. Kimi zaman toprak kokan bir türkünün en can yakıcı nağmelerini çığırıyor. Kimi zaman sizi kucağına alıp şefkatli bir anne gibi huzur verici masallar anlatıyor. Şehre ilk bakışınızda vuruluyor, ben aslında hep buraya aitmişim diyorsunuz. İşte tam burada size düşen estetiğin doruk noktalarda olduğu taş yapıların arasında kendinizi yitirmek, benliğinizden sıyrılmak ve şehrin ruhuyla bütünleşmek. O zaman kadim Mezopotamya’nın heybet ve asaletini iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’e uzaklığı 5 km olan bu Süryani manastırı içerisinde yaklaşık 4500 yıllık geçmişi olan bir güneş tapınağını da barındırıyor. Manastır tonlarca ağırlığındaki bloklardan inşa edilmiş. İşin ilginç yanıysa inşa sırasında bu blokların arasına hiçbir harç konulmamış olması. Tamamen ileri mühendislik hesaplamaları ile dengede duran bloklar 4500 yıldır hala ayakta.

Mardin Müzesi

Müze en başta binası ile tarihi ve mimari bir şaheser. Mardin ve civarında yapılan kazılardan çıkan tablet, figür vb. tarihi eserleri görebileceğiniz bir arkeoloji ve kültür cenneti. Müzede Tunç devrinden Osmanlı’ya kadar birçok nadide eser sergileniyor.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat sınırları içerisinde bulunan yapı bugün dünyanın en yaşlı Süryani-Ortodoks manastırı olma unvanına sahip. 397 yılında inşa edilen manastır bir zamanlar Ortodoks kilisesi tarafından 2. Kudüs olarak ilan edilmiş. Hatta o kadar ünlenmiş ki Roma imparatorları tarafından bol bol bağış yapılmış. Manastırın vefat eden rahipleri ise yan tarafında bulunan mezarlığa oturur vaziyette ve doğuya gömülmüşler. Bunun nedeni Hz. İsa’nın doğu yönüne ineceğine inanan rahiplerin onun karşısında yatar vaziyette olmak istemeyişleriymiş.

Kasımiye Medresesi

Şehrin en görkemli yapılarından olan medresenin bilinen herhangi bir kitabesi olmamasından dolayı yapımına Artuklular tarafından başlanıp Akkoyunlu şehzadesi Kasım tarafından tamamlandığı düşünülüyor. Mimari alanda tam manasıyla bir şaheser olan medresenin en hayran olunası yönü ise avlusundaki çeşme. Tasavvufi bir manası olduğuna inanılan çeşme konuklara farklı bir atmosfer yaşatıyor.

Dara Mezopotamya Harabeleri

Mezopotamya’nın Efes’i olarak adlandırılan bu antik kent tarih ve kültür turizminin yoğun olduğu bölgelerden. Pers ve Babiller’e ait birçok mezarın yanında saray, çarşı, kilise gibi yapıların kalıntıları da bulunuyor.

Zinciriye Medresesi

Sultan İsa Medresesi olarak da adlandırılan Zinciriye Medresesi 1385’te inşa edilmiş. Medrese girişindeki işlemeler ise tam anlamıyla bir şaheser. Mimari olarak Kasımiye Medresesi ile benzerlik gösteriyor. Hatta fotoğraflarda bu iki medreseyi karıştırmak oldukça mümkün. Bunun yanında Kasımiye Medresesi’nin avlusunda bulunan eyvan ile Zinciriye’deki eyvan da birbirine oldukça benziyor.

Eski Çarşılar

Şehrin dar ve kıvrımlı sokaklarında kurulmuş upuzun bir çarşı ve içerinde yüzlerce küçük dükkân yer alıyor. Bu dükkanların her birinde el emeği ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatlar icra ediliyor. Bu çarşılardan hem kendiniz hem de sevdikleriniz için telkâriler, el emeği bakır işlemeler, Mardin’e özgü renk renk kokulu sabunlar alabilirsiniz.

Zerzevan Kalesi

Henüz 2016 yılında ortaya çıkartılmış ve ülkemiz sınırları içerisinde Bizans İmparatorluğu’na ait en el değmemiş bölge olduğu söyleniyor. Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde yer alan antik bölge içerisinde kilise, sarnıçlar, sığınaklar, konutlar ve mezarların kalıntıları bulunuyor. Bölgedeki çalışmalar sona erdiğinde Mezopotamya Harabeleri kadar önemli bir nokta olacağı söyleniyor.

Kırklar Kilisesi

550’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen kilise Hristiyanlığı kabul eden 40 kişi için yaptırılmış. Kırklar adını alması da bu sebeptenmiş. Kilise duvarlarındaki figürler oldukça ilginç. Bunun yanında kilise içerisinde el yazması İnciller de mutlaka görülmeye değer. Farklı bir atmosferi olan kilise mimari anlamda da oldukça sade fakat estetik bir görünüme sahip.

Mardin'in görülmesi gereken en güzel yerlerini bir bilenle gezmek istiyorsanız Modatatil Gap Turları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Etiketler: mardin gezisi,mardin tatili,mardin seyahati
Kasım 09, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.