Karadeniz Mutfağının Enfes Lezzetleri

Karadeniz Mutfağının Enfes Lezzetleri

Karadeniz’in yemyeşil doğası, adeta bir oksijen bombardımanına tuttuğu gibi eşsiz lezzetleri ile de büyülüyor. Sunduğu birbirinden güzel manzaralarıyla gönüllerinizi fethederken aynı zamanda da Anadolu ve Karadeniz mutfağına özgü lezzetleriyle de tek kelimeyle baş döndürücü.  

  • Mıhlama – Kuymak

Karadeniz Bölgesi mis gibi kokan tereyağı ile ünlüdür ve bölgede çok çeşitli peynirler üretiliyor. Mıhlama veya Kuymak adındaki bu lezzet, elbette Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde karşınıza çıkabilir ama ne de olsa her şey yerinde güzel değil mi? Tereyağı, peynir ve mısır unu kullanılarak yapılan kuymak, Karadeniz mutfağının en lezzetli yemeklerinden ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri.

  • Kale (Kara Lahana) Çorbası

Kale bitkisi, Karadeniz mutfağının bir başka temel unsurudur. Kale çorbasından dolma (öğütülmüş et karışımıyla doldurulmuş lahana), püre veya sote edilmiş lahana sarması (kızarmış pilavla doldurulmuş lahana) gibi çeşitli yemeklerde çok fazla besleyici özelliği olduğu için sıklıkla tercih ediliyor. Yaygın olarak kullanılan diğer sebzeler olarak yeşil fasulye ve pazının da olduğunu söyleyebiliriz. Koyu yeşil yapraklı, bol lifli, içindeki vitamin ve minerallerle fazlasıyla güçlü bir antioksidan, gençleştirici ve iltihap söktürücü özellikleriyle vücudu arındırıyor. Sağlıklı bir lezzet olan kale çorbası aynı zamanda diyet menülerinin de olmazsa olmazı.

  • Hamsi

Türkiye’nin balık der demez akla ilk gelen yeri şüphesiz Karadeniz! Hamsinin boyu küçük ama Karadeniz için yeri fazlasıyla büyüktür. Hamsinin farklı pişirme stilleri vardır: ızgara, kızartılmış, pilavlı hamsi, hamsi ekmeği, hamsili ve sebzeli omlet vb. Hamside, yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacının neredeyse yarısı mevcuttur. Güzel ve de fit bir vücuda sahip olmak isteyenlere, bol proteinli, düşük kalorili yiyecekler tercih edenlere bol bol hamsi tüketmelerini öneriyoruz. Sağlıklı (fırında, yağsız tavada vb.) bir şekilde pişirilen hamsi demek sıfır kalori demektir. Yağda kızartılmış hamsinin çok kalorili ve omega-3 yağ asitlerini öldürebileceği için pek de sağlıklı olmadığını söyleyebiliriz. Fırında hamsi ya da hamsi buğulamayı tercih edebilirsiniz.

Hamsili Pilav Tarifi için Malzemeler:

  • 1 kg hamsi
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 büyük kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı kuşüzümü
  • Tuz, karabiber, pulbiber
  • Yeterli miktarda sıvı yağ

Yapılışı: Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkardıktan sonra ikiye ayırıp, suda süzdürün. Tencerenize sıvı yağ, küçük küçük doğranmış soğanları ve fıstıkları bir arada kavurun. Ardından yıkanmış pirinçlerinizi ekleyerek kavurma işlemine devam edin. Daha sonra tuz, kuşüzümleri ve 1 su bardağı su eklenerek pişirin. Pilavın diri kalması bu yemeğin püf noktalarından biri. En son karabiber ve pul biberi ekleyerek karıştırıp ocağın altını kapatın. Küçük boyutlarda derince bir tepsi yağlanıp, iki parçaya ayrılan hamsilerin parlak kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Hazırladığınız içi üzerine dökerek yayın, kenardaki kalan hamsilerle parlak kısmı üste gelecek şekilde boşluk bırakmadan pilavın üstünü kapatın. Hamsileri dizerken üst üste getirin ki piştikten sonra hamsiler küçüleceği için araları açılmasın. 180 dereceli fırında hamsili pilavınızı pişmeye bırakın. Fırından çıkardıktan sonra ters çevirerek servis edebilirsiniz; şimdiden afiyet olsun.

  • Laz Böreği

Laz böreği, Karadeniz yöresinin enfes lezzetlerinden ayrıca Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Baklava yufkası, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan çok hafif bir tatlı. Dışı çıtır çıtır içi enfes kremalı Laz Böreği herkesin bayılarak yediği muhteşem bir lezzet harikası. Laz böreğini hiç tatmamış olanlar, merak ediyorsanız hemen şimdi Karadeniz turuna çıkabilirsiniz.

  • Akçaabat Köftesi

Akçaabat köftesi yörenin ismiyle özdeşleşmiş, Türk mutfağında önemli bir yer edinerek ününü yurt dışına kadar yayan enfes bir Karadeniz lezzeti. Esasında adını Kasap Köftesi’nden alan meşhur Akçaabat Köftesi’nin en önemli özelliği ise etin doğal ortamda yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olması. Akçaabat Köftesi, piyaz, kızarmış biber, domates, ayran ve yöresel Akçaabat ekmeğiyle servis edilir. Tarif edilemez bir kokusu ve tadı olan, deneyenlerin damaklarında apayrı bir lezzet bırakan Akçaabat Köftesi Karadeniz Bölgesi için yeri dolduramaz bir lezzet.

Etiketler: karadeniz lezzetleri,hamsi,mıhlama,kuymak,kara lahana,laz böreği
Kasım 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.