Bugünkü yazımızda mutfak anlamında, hem doğu kültürünü ve hem de batı kültürünü bünyesinde barındıran Antep mutfağının eşsiz lezzetlerini anlatacağız. Az sonra birlikte çıkacağımız lezzet turundan sonra hemen ilk uçakla Gaziantep’e uçacağınıza emin olabilirsiniz. Günümüz koşullarında ulaşımın bu kadar rahat olmasıyla birlikte, günübirlik gidip Antep mutfağını yerinde görüp, bu güzel lezzetleri tatmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Antep mutfağının kilometre taşlarından biri olan kebaplar aslında oldukça geniş bir kategoriye sahip. Gaziantep’te 32 çeşit kebap türüne rastlamanız mümkün. Meyvelisi, sebzelisi derken bu kadar çeşit kebabı bir arada bulabileceğiniz başka da bir şehir yoktur herhalde. Bu kebaplardan bazılarını sizler için sıraladık:
Antep Usulü Patlıcanlı Kebap
Patlıcanların arasında baharatlarla bezenmiş köftelerin dizilip pişirilmesi ile oluşan bu kebap türü, gerçekten de tadı kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel. Gaziantep’te tadabileceğiniz patlıcan kebabı, ya etinin lezzetinden ya da oranın havası, suyundan mı nedir, hakikaten bir başka güzel.
Soğan Kebabı
Soğanın her yemeğin ana malzemesi olması dışında böyle bir kebabın içinde yer alması kulağa biraz ilginç gelse de kim bulduysa tebrik etmek lazım. Öyle ki, yine satır kıyması ile yapılan köftelerin arasına konan soğanlar, klasik kebap tadına apayrı bir lezzet katmış.
Simit Kebabı
Yine yöresel bir kebap türü olan simit kebabı, bulgurun bir cinsi olan simitle kıyma ve baharatlardan oluşan, adana kebabı görünümünde çok lezzetli ve değişik bir tat.
Ciğer Kavurması ve Cağırtlak Kebabı
Ciğerin birçok bölgede yapım şekilleri farklıdır. Tabii ki hepsinin de lezzetleri yöresel olarak farklılık gösteriyor. Bize kalırsa bu tadı damağınızda kalacak ciğer kebabını gidip yerinde tatmanız en iyisi.
Küşleme
Küşleme kebabı, kuzunun kaburgasından elde edilen bu küş kısmı nadiren bulunduğundan dolayı oldukça kıymetli bir kebap türü. Küşlemeyi tatmadan Gaziantep’ten ayrılmamalısınız.
Antep’in kebapları bir kenara diğer lezzetlerine de göz atmaya ne dersiniz?
Gaziantep sofralarının olmazsa olmazlarından olan katmer, şehrin en güzel lezzetlerinden biri. Gaziantep yerlilerinin genellikle sabah kahvaltısında yedikleri katmer, hemen hemen her Antep restoranın menüsünde karşınıza çıkabilir. Özellikle kahvaltıda bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. İncecik baklavalık yufkanın arasında kaymak ve fıstık, sonuç enfes bir lezzet.
Beyran, kimilerinin çorba olarak tükettiği, kimilerinin ise etli yemek olarak tercih ettiği bir yemek türü. Beyranın hem çorbasını hem de yemeğini tatmanızı öneriyoruz. Şu ayrıntıyı da vermeden es geçmeyelim, sırf beyran yemek için Gaziantep’e günübirlik gelenler bile var.
İşte Antep’in akıllarda durgunluk yaratan bir yemeği daha. Pirincin dövülmesiyle yapılmış minik köfteleri, nohut ve parça etin süzme yoğurtla buluşması. Eşsiz bir lezzet olmasının yanı sıra, oldukça da doyurucu bir yemek. Bayramda hangi evin kapısını çalsanız mutlaka evinde yuvalama olan birini bulursunuz.
Anadolu’da her mutfak kültürünün bir parçası olan içli köfte, genelde yapılışının pek farklı olmamasına rağmen lezzetlerinin birbirinden farklı olması gerçekten ilginç. İçinde ceviz ya da fıstıkla tatlandırılmış kıymanın bulgurla çevrelendiği Gaziantep içli köftesi kızartılıp sıcak sıcak servis ediliyor.
Bu kadar et yemeğinden sonra, sebzeli bir yemeğe de değinmeden olmaz. Patlıcanların közlenmesi, süzme yoğurtla buluşması ve de üzerinin kıymalı harçla bezenmesi, hem görünüm anlamında hem de lezzet anlamında tek kelimeyle olağanüstü.
Her ne kadar başka ülkelerle “baklavanın ana vatanı neresi?” tartışması olsa da, herkesin ortak kanısı eminiz ki, baklava=Gaziantep. Antep’in meşhur kuru baklavası, içi kaymakla zenginleştirilmiş şöbiyeti, çıtır çıtır havuç dilimi, kısaca saymakla bitmez.
Gaziantep’te tadabildiğiniz kadar fazla lezzet yediniz, içtiniz. Ayrılmadan önce şöyle bol köpüklüsünden Tahmis Menengiç kahvesi içmeye ne dersiniz? Şehrin en otantik çarşı pazarlarında ve sokak aralarında şirin kafeler göreceksiniz. Herhangi birine gidin ve kendinize Tahmis kahvesi söyleyin.