Ege Yöresine Özgü Lezzetler

Ege Yöresine Özgü Lezzetler

Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış, binlerce yıldır kendine has mutfağıyla ağızları sulandırmayı başarmış bir bölgenin en güzel lezzetlerine yer vereceğiz bu yazımızda. Ege mutfağı, sizlerin de bildiği gibi zeytinyağlı yemekleri ile ünlenmiş harikulade yemeklere ev sahipliği yapıyor. İsterseniz lafı fazla uzatmadan sizler için derlediğimiz Ege yöresine özgü en güzel yemeklere bir de yakından göz atalım.

İzmir Köfte

Ege’nin incisi İzmir’in olmazsa olmazlarından İzmir köfte, bu yörede denemeniz gereken ilk lezzet olmalı. Kuru ve sulu olarak farklı tariflerle yapılsa da her iki çeşidi ile Türkiye’nin dört bir yanında sofraların baş tacı olan ve herkes tarafından severek yenilen bu lezzet, membaında yenmesi gereken yemeklerin başını çekiyor. Nedenini ise İzmir ziyaretinizde herhangi bir esnaf lokantasına girip önünüze gelen köfteyi yerken anlayacaksınız.

Zeytinyağlı Biber Dolması

Eğer siz de biber dolmasının sadece içini yiyenlerdenseniz, muhtemelen bu mükemmel lezzeti Ege’de yemediniz demektir. Yörenin dillere destan zeytinyağı ile yapılan bu dolma, yine yörede yetişen ince kabuklu biberlerden yapılıyor. Bizlere ise asla bir taneyle yetinmeyeceğimiz biber dolmasının tadını çıkarmak kalıyor.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Ege Bölgesi’nin buram buram kokan domatesleri ve tüm yemeklere lezzetini veren zeytinyağı ile yapılan taze fasulye, yine yerinde yenmesi gereken bir başka yemek. Ege’nin havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez lâkin bu bölgede yetişen fasulyeler gerek lezzeti gerek kılçıksız olmasıyla bambaşka bir deneyim yaşatıyor.

Zeytinyağlı Enginar

Anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği bir başka lezzet ise enginar. Urla’da festivali dahi düzenlenen, her derde deva bu sebze, normalde kabukları soyularak tüketilenden farklı olarak bütünüyle yenebiliyor. Bu yarımadaya özgü olan sakız enginarı, sadece bu bölgede yetişmesi ve kendine has tadıyla enginar yemem diyenleri bile kendine hayran bırakacak bir lezzete sahip. Olur da yolunuz Urla’ya düşerse, diğer tüm yemekleri bir kenara bırakıp ilk olarak zeytinyağlı enginar yemenizi tavsiye ediyoruz.

Palamut Haşlaması

Eğer balık yemeyi seviyorsanız ve Ege’yi ziyaret edecekseniz, mutlaka yazın aklınızın bir köşesine bu ismi. Ege’nin kendine has otları ile harmanlanan ve haşlanarak pişirilen palamut balığı, içerdiği bolca vitamin ve protein ile beraber lezzetli olmasının yanında oldukça da sağlıklı bir yiyecek. Şık bir sunum ile sofraları süsleyen bu lezzeti denedikten sonra bugüne dek yediğiniz tüm balıkları sorgulayacağınızdan şüphemiz yok.

Marmaris Pilavı

İsminden de anlaşılacağı üzere Marmaris yöresine ait olan ve bölgede sıkça yapılan bu pilav; tavuk suyu ile pişirilmesinin ardından havuç, kereviz, tavuk ciğeri, havuç, domates salçası gibi çeşitli ürünlerle harmanlanarak servis ediliyor. Sakın ola ki yemeğinizin yanında garnitür olarak bu pilavı sipariş etmeyin, zira başlı başına bir sanat eseri olan Marmaris pilavı, ana yemeğinizin havasını söndürecek cinsten bir lezzete sahip.

Sura

Ege harici pek bir yerde bilinmemesine karşın, bölgede en sevilen et yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan sura; özenle seçilmiş kuzu kaburgalarından yapılıyor. Kuzunun kaburga bölümü alındıktan sonra özel iç pilavı ile doldurularak dikilen ve ardından haşlanan sura, son olarak yağda kızartılarak servis ediliyor. Yapım aşaması her ne kadar uğraştırıcı da olsa, yerken çekilen tüm zahmeti unutturan bir lezzete sahip sura.

Kabak Çiçeği Dolması

Güneş daha yükselmeden özenle toplanan ve meyvesiz olmasına özen gösterilen kabak çiçekleri, sadece belli bir dönemde taze olarak tüketilebilmesi sebebiyle oldukça nadir ve değerli bir yiyecek olarak karşımıza çıkıyor. Yapraklarını hasar vermeden açmanın bir sanat olarak nitelendirilebileceği bu lezzet, özel bir dolma harcı ile doldurularak kısık ateşte pişiriliyor. Sarımsaklı yoğurt veya Ege’nin tazecik limonları ile servis edilen kabak çiçeği dolması, damağınızda bayram havası yaşatma konusunda oldukça iddialı.

Zeytinyağlı Kereviz

Küçükken annelerimiz tarafından patates denilerek yedirilmeye zorlanmamız sebebiyle çoğumuzun bu sebzeye karşı önyargıları olduğu su götürmez bir gerçek. Fakat tüm bu önyargıları bir kenara bırakmak ve yeni bir sayfa açmak için tam yeri Ege mutfağı. Bu lezzeti bir kere Ege’de yiyenlerin bu lezzeti taze olarak tüketebilmek için kış aylarını iple çekeceğinin garantisini veriyoruz

Etiketler: ege yöresel yemekleri, zeytinyağlı yemekler, zeytinyağlı enginar
Ekim 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.