Dünyanın En İlginç Yeri: Zanzibar Prison Adası

Dünyanın En İlginç Yeri: Zanzibar Prison Adası

Şahane bir ada hayal edin bir de buranın zamanında bir hapishane olduğunu. Ne şanslı mahkûmlarmış dedirten bu unutulmaz ada ismini de bu durumdan dolayı alan Prison Island’dan başkası değil tabi ki de. Diğer bir ismi de Changuu Island olan bu adaya neden bir seyahat planı yapmayasınız ki? Bakalım orada sizi ne gibi sürprizler bekliyor?

Adanın tarihçesi

1860 yılına kadar kimseciklerin olmadığı bu olağanüstü ada, Zanzibar’ın ilk hükümdarı tarafından 2 Araba verilince bu kişilerde köleleri satmadan önce burada hapsetmek için kullanıyor. Sonrasında İngiliz kontrolüne geçen Zanzibar isyancıların kontrolü için kullanılıyor ve buraya bir hapishane inşaatı yapıyorlar. Ama işin komik tarafı hapishane inşaatı bitmesine rağmen sarıhumma salgını başlayınca burayı karantina olarak kullanıyorlar. Serüveni burada da bitmeyen ada 1923 yılında hastaneye çevriliyor. Ada adı da Karantina Adası oluyor. Artık bu tesisler turistlerin konaklayacağı yerlere çevriliyor ve adada en çok çıkan balık ismi olan Changuu olarak değişiyor. Hem tarihi geçmişi hem de güzelliği ile dilden dile dolaşan ada şu an resmen dev kaplumbağalar hapishanesi. Adanın her yerinde dev kaplumbağalar var ve turistler sırf bunun için bile adaya akın ediliyor. Hatta anlatılanlara göre Kristof Kolomb dünya keşfine çıktığında açlıktan ölmemek için bu adadaki devasa kaplumbağalardan yiyerek hayatta kalmış. Ne kadar doğru bilinmez ancak bu ada onlar sayesinde ünlenmiş bir ada olmaya devam edecek.

Yapılacak aktiviteler

Gidenlerin bol bol kafa dinlediği bu adaya yolunuz düşerse yapmanız gerekenleri sizler için listeledik.

  • En yaşlısı 193 yaşında olan dev kaplumbağaları mutlaka ellerinizle besleyin.
  • Bulunduğunuz ortamın doya doya tadını çıkartın, bol bol hatıra fotoğrafı çekin.
  • Adanın bataklık bölümüne mutlaka uğrayın çünkü burası doğum yapan veya yapacak kaplumbağaların yeri. Kim bilir belki de yıllarca yaşayacak olan bir yavru kaplumbağanın doğum anına şahit olabilirsiniz.
  • Şimdilerde turistlerin konaklaması için kullanılan eski hapishane binasını görmeye gidin.
  • Turkuazın en şahane görüntüsünü göreceğiniz adada geçirdiğiniz her saniyeyi yüzmeye ayırın. İncecik kumu, tertemiz suyu sizi kendine âşık edecek türden.

Yeme içme

Zanzibar zengin bir mutfak kültürüne sahip değil o nedenle öyle yöresel lezzetleri tatmaktan yorgun düşeceğiz diye düşünmeyin. Deniz ürünleri ağırlıklı beslenen halk aynı zamanda tropikal meyveleri de fazla ile tüketiyor. Pirinç yemekleri olmazsa olmazları arasında ve en çok ilginizi çekecek şey, boy boy farklı olan muz çeşitleri olacak. Bunların tadına bakabilirsiniz. Müslüman bir ülke olmasından doğalı et yemekleri için helal mi haram mı sorularına takılmanıza gerek yok ancak biz kadar hijyenik olmadıklarını söylemek gerekli. Hatta buraya giderken bazı turistlerin tifo aşısı yaptırdığını da belirtmek de fayda var. Kahvaltı kültürleri de bizden oldukça farklı, kahvaltısız hareket edemeyenlerin mutlaka yanında bir şeyler taşımaları gereken bir ada burası.

Ne zaman gidilir?

Her dönem turist ağırlayan adada öyle çetin kış falan yaşanmıyor. Sadece bazı dönemler yağışlı olduğu için denizin tadını çıkartmak imkânsız olabiliyor. O nedenle eğer bu adaya tatil planlıyorsanız gitmeniz gereken dönem haziran-ekim dönemi ve aralık-şubat ayları olmalı. Türkiye’de kış yaşanırken siz oraya gidip şahane yanmış bir tenle dönebilirsiniz.

Ulaşım

Türkiye’den bu adaya ulaşmak oldukça kolay. THY direkt seferler ile adanın bağlı olduğu Tanzanya’ya uçuyorsunuz. Oradan da Prison Island’a geçmeniz gerekir. Bu arada ada Zanzibar’a bağlı, Zanzibar’da iç işlerinde serbest fakat dış işlerinde Tanzanya kontrolünde olan bir yer. Aynı zaman da THY’nin Zanzibar’a da direkt uçuşları var ve yaklaşık yedi saat kadar sürüyor. Eğer daha uygun fiyatlara denk gelsin derseniz de aktarmalı uçuş aramalısınız. Bunun içinde genellikle Darüsselam’a uçuluyor, buradan ya uçakla ya da feribotla ki en iyisi bu bizce adaya gidilebiliyor.

Etiketler: zanzibar,prison adası,seyahat,
Ekim 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.