Doğu Anadolu'da Lezzet Turu

Doğu Anadolu'da Lezzet Turu

İsterseniz lafı fazla uzatmadan, tüm yemekleriyle ağızları sulandırmayı başaran bu bölgemizin en sevilen ve en bilinen yemeklerine bir de yakından göz atalım.

Cağ Kebabı

En bilinen ve en sevilen bir lezzetle başlayalım yazımıza. Cağ kebabı geleneksel olarak oğlak veya kuzu etinden yapılan, şişe dizilmeden önce özel bir marinasyon sürecinden geçen ve sadece odun ateşi üzerinde pişirilen, Erzurum iline ait bir döner çeşidi. Bilindik dönerlerden farklı olarak yan yatırılarak pişirilen ve servis edilmeden önce farklı bir şişe geçirilmek suretiyle kesilen bu kebap, Muammer Usta Cağ Kebap ve Hacı Babanın Cağ Kebap Salonu’nda yendiği takdirde sizi alıp faklı bir boyuta taşıyacak cinsten.

Kiraz Yaprağı Köftesi

Doğu Anadolu’nun en sevilen lezzetlerinden bir diğeri ise menşei Malatya yöresi olan kiraz yaprağı köftesi. Adı her ne kadar köfte olsa da içerisinde kıyma bulunmayan bu lezzet; kiraz yaprağı, ince bulgur ve yöresel birçok malzemenin harmanlanması ile yapılıyor. Yöresel lezzetleri deneyimlemeyi sevenler için harika bir deneyim olan bu köfteyi denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Piti

Kars mutfağının önde gelen lezzetlerinden biri olan piti, Azerbaycan’da da sıkça tüketilen bir yiyecek. Farklı yörelerde bozbaş olarak da bilinen piti, Kars’a gidenlerin özellikle yemesi gereken bir yemek olarak başı çekiyor. Ana malzemeleri koyun eti ve nohut olan piti, genellikle lavaşla servis ediliyor. Öğle saatlerinden sonra bulmanızın neredeyse imkânsız olduğu bu lezzeti, Sini Ev Yemekleri ve Hanımeli Ev Yemekleri adlı restoranlarda deneyimleyebilirsiniz.   

Murtağa

Van ilinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan murtağa, yörede sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Bakır bir tencerede eritilen tereyağının üzerine yavaş yavaş eklenen un sarı rengine kavuştuktan sonra güzelce çırpılmış yumurtalar ile harmanlanarak bir müddet daha pişmeye bırakılıyor. Dağıtmadan iki tarafı da pişirilen bu harç, genellikle üzerine bal veya reçel dökülerek servis ediliyor. Bizlere ise güne en iyi şekilde başlamamızı sağlayacak bu lezzetin keyfini çıkarmak kalıyor.

Zibilli Pilav

Doğu Anadolu’nun sofraları süsleyen bir diğer lezzeti ise zibilli pilav. Özellikle Iğdır yöresinde sıkça tüketilen ve sofraların baş tacı diyebileceğimiz bu pilav çeşidi, kendine has bir yapım sürecine sahip olmasıyla dikkatleri çekiyor. Pirincin yanında erişte, mercimek ve maş fasulyesi ile yapılan bu pilav, piştikten sonra yumurta ve unla yapılan bir harç ile kaplanarak bir süre daha demlendiriliyor. Bol tereyağı ile yapılan bu lezzet, gerek görünümü gerekse tadıyla mutlaka denemeniz gerekenler arasında yer alıyor.

Ekşili Mahluta Çorbası

Doğu Anadolu’nun hemen her yerinde yapılsa da özellikle Tunceli’de deneyimlemeniz gereken bir lezzet mahluta çorbası. Mercimek çorbasının üst versiyonu olarak değerlendirebileceğimiz bu çorba, yiyenleri kendine hayran bırakma konusunda oldukça iddialı. Kırmızı biber ve patlıcan ile tadına tat katan bu çorba çeşitli baharatlar ile taçlandırılıyor. Üzerine sarımsak ve nane kullanılarak hazırlanan sosu ile tadına doyum olmayan bu çorba, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmak için ideal bir tercih. Celal Doğan Restoran ise bu lezzeti en iyi şekilde deneyimleyebileceğiniz yerlerin başını çekiyor.

Kapama

Ülkenin her yerinde farklı türlerine rastlayabileceğiniz kapamayı Elazığ’da yemeden ölmeyin desek abartmış olmayız. Kuzu etlerinin büyük parçalar halinde doğranmasının ardından, tepsinin tabanına konulan soğan ve pazı yapraklarının üzerine yerleştirilmesiyle başlıyor bu kapamanın hikâyesi. Etlerin üzeri de pazı yapraklarıyla örtüldükten sonra çeşitli baharatlar ilave ediliyor ve özel bir hamur ile karışımın tamamı kapatılıyor. Kısık ateşte pişirilen kapama, hem görüntüsü hem de tadıyla unutulmayacak bir deneyim vadediyor.

Şalgam Dolması

Yine Erzurum’dan bir lezzetle sonlandıralım listemizi. İkiye bölünen şalgamların arasına yöreye özgü salçalar, kıyma, pirinç, bulgur ve çeşitli baharatlar ile yoğurulan bir köfte konularak hazırlanan şalgam dolması; zeytinyağı, salça ve baharatlar ile hazırlanan bir sos ile taçlandırılarak pişiriliyor. Ortaya çıkan lezzet ise damağınızda adeta bayram havası estiriyor.

Etiketler: Doğu Anadolu Lezzetleri, Doğu Anadolu Yemekleri
Ağustos 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.